Un canvi de propietari d’un animal identificat amb microxip i registrat a l’AIAC, es farà amb un DOCUMENT DE CANVI DE PROPIETARI, que es trobarà a la clínica veterinària. Aquest document estarà signat pel propietari anterior de la mascota, per l’actual propietari i pel veterinari que tramita el canvi. El document té quatre exemplars que són (1) per l’AIAC, (2) pel propietari actual, (3) pel propietari anterior i (4) pel veterinari. Si qualsevol dels dos propietaris és una persona jurídica, caldrà un representant, identificat amb nom, DNI i firma
Si no es pot obtenir la signatura del propietari que cedeix l’animal, titular anterior, el document de canvi de propietari, haurà d’anar obligatòriament acompanyat del document de cessió/adopció. Per obtenir-lo el propietari actual hauria de portar-lo a l’Ajuntament o al Centre d’ Acollida, on li faran aquest document on constaran les dades del centre que el dóna en adopció, la data i les dades de la persona adoptant.
Si el propietari és mort, el/s seu/s hereu/s haurà/n de signar el document de canvi de propietari, acreditant-se com a tal/s mitjançant còpia del document d'acceptació d'herència per la seva part. Haurà/n d'aportar també els següents documents: certificat de defunció del propietari, certificat d'últimes voluntats i còpia del testament o de l'acta de declaració d'hereus abintestat. D'aquesta documentació el veterinari es guardarà una còpia, per evitar eventuals futures complicacions o responsabilitats a càrrec del veterinari. En el document de canvi de propietari es consignaran els números de DNI i nom i cognoms del propietari difunt i els del/s hereu/s que autoritza/en el canvi i signa/en el document.
Si el titular de la mascota no pot signar presencialment el document de canvi de propietari (per trobar-se , per exemple, en una altra província) es podrà autoritzar a un veterinari col·legiat de Catalunya, mitjançant document d'autorització de canvi de propietari, a fer les oportunes actuacions davant l'AIAC per fer el canvi en favor de qui serà el nou titular. Amb el document d'autorització el propietari podrà anar a un veterinari diferent (el del lloc on es trobi, que pot ser d'una altra província) davant el qual ho subscriurà, i aquest veterinari ho signarà també donant coneixement de signatura i de les dades del propietari. Un cop omplert el document, el propietari l'enviarà al veterinari col·legiat de Catalunya que tramitarà el canvi fent el document de canvi de propietari que s'enviarà a l'AIAC amb el document d'autorització. Aquest document és NOMÉS per evitar que l'anterior propietari tingui que desplaçar-se a la clínica del veterinari que tramitarà el canvi a signar el document de canvi de propietari.
Aquests canvis o modificacions es faran amb DOCUMENT DE MODIFICACIÓ DE DADES. Aquest document es podrà trobar a qualsevol clínica veterinària, i és gratuït. Es tracta d’un document que pot ser tramitat directament pel propietari o a través del veterinari. S'enviarà per correu postal.
Si qui comunica el canvi de domicili, modificacions o baixa, és el propietari directament cal adjuntar fotocòpia del DNI. Si pel contrari aquests canvis de domicili, modificacions o baixes són comunicades pel veterinari, no caldrà còpia del DNI del propietari, però el veterinari s'haurà d'identificar degudament en l'apartat inferior del document. Excepcionalment, quan no sigui possible obtenir la signatura del propietari, es podran fer els canvis, modificacions i baixes sota a responsabilitat del veterinari signant.
Document de modificació de dades
Es pot demanar un duplicat de la targeta mitjançant un DOCUMENT DE PETICIÓ DE DUPLICAT DE TARGETA, que el propietari podrà demanar en qualsevol clínica veterinària. El propietari, un cop realitzat el pagament dels 3€, cost del duplicat, enviarà per correu postal o email a aiac@veterinaris.cat el document signat, adjuntant comprovant de l' ingrés bancari.
Amb el duplicat de la targeta s'envia també la xapa QR.
Document de petició de duplicat de targeta
Es podrà registrar a l’AIAC un microxip que ja està registrat en un altre arxiu del REIAC. La tramitació d’una sol·licitud de traspàs s’haurà de fer amb el DOCUMENT DE TRASPÀS MICROXIP REIAC, que es podrà trobar a qualsevol clínica veterinària. A més caldrà adjuntar la següent documentació:
A. Si el propietari que es vol inscriure a l’AIAC és el mateix que el que figura registrat a l’arxiu de procedència:
- Fotocòpia del document acreditatiu del registre en l’arxiu d’origen REIAC.
També haurà de signar el DOCUMENT DE TRASPÀS MICROXIP REIAC.
B. Si el propietari que es vol inscriure a l’AIAC és diferent que el que figura registrat a l’arxiu de procedència:
- Fotocòpia del document acreditatiu del registre en l’arxiu d’origen REIAC.
- L’original del document que acrediti la cessió de l’animal, que estarà degudament signat pels dos propietaris (cedent –antic propietari- i cessionari –nou propietari-). Caldrà també aportar al veterinari que demani el traspàs a l’AIAC fotocòpia dels DNI de tots dos propietaris.
Finalment s’haurà de signar el DOCUMENT DE TRASPÀS MICROXIP REIAC.
Tota aquesta documentació s’enviarà per CORREU a l’AIAC.
El veterinari que signa el document de modificació de dades es fa responsable de la correcció i autenticitat de les dades i documents aportats per tramitar la sol·licitud de traspàs del xip inscrit en el REIAC i/o del canvi de propietari de l’animal.
Per saber si un microxip està registrat al REIAC, i per tant conèixer l’arxiu de procedència, podeu accedir a la pàgina del REIAC (a través de www.veterinaris.cat anant a www.reiac.es) i fer “búsqueda” del codi de microxip.
Es podran registrar a l’AIAC aquells microxips que no havent estat distribuïts pel Consell, i per tant pels Col·legis Veterinaris, compleixin la normativa ISO 11784 i 11785. Aquests xips són de tecnologia FDX-B i el seu format és de 15 dígits numèrics. Confirmat que el microxip no està registrat ni a l’AIAC, ni al REIAC, i que compleix la normativa ISO, es podrà donar d’alta a l’AIAC amb un DOCUMENT D’IDENTIFICACIÓ.
No, no es poden registrar a l’AIAC aquells microxips que no compleixin la normativa ISO 11784 I 11785, doncs així ho exigeix l'article 3.3 del decret 328/1998 de 24 de desembre, pel qual es regula la identificació i el Registre General d'Animals de Companyia. Normalment són animals que poden procedir d’altres països, i que tenen implantat el microxip. Aquests xips es poden llegir amb els lectors antics , però gran part dels moderns no poden, i per aquest motiu no es pot garantir la lectura del microxip en cas de pèrdua de l’animal. En aquest cas el veterinari ha d’informar als nous propietaris de la normativa sobre l’obligatorietat que gossos, gats i fures estiguin identificades mitjançant un microxip ISO i sobre la seva inscripció en el cens de l’ajuntament. Per tant, l’únic que es pot fer és implantar un nou microxip ISO i donar-lo d’alta a l’AIAC. En cap cas es plantejaria l’opció d’extirpar el microxip origen. Per consultar si és o no norma ISO es pot consultar la web:http://www.service-icar.com/manufacturer_codes/Manufacturers_DB/manufacturer_codes_main.asp Part del codi que indica el veterinari s’ha de trobar en la columna “Manufacturer code”, i necessàriament ha de ser tecnologia FDX-B.
El registre del passaport a l'AIAC és voluntari per part del propietari de l'animal.
Aquests són els que distribueix el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, i tenen sempre la numeració:
Per poder registrar a l'AIAC el passaport d'un animal, és necessari que porti microxip homologat. El registre s'haurà de fer amb l'oportú DOCUMENT DE REGISTRE DE PASSAPORT.
Els passaports d'altres comunitats autònomes o d'altres països són vàlids, però no els gestiona el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, i per tant no és necessari comunicar-ho a l'AIAC. En cas de voler fer-ho, serà amb el DOCUMENT DE COMUNICACIÓ PASSAPORT NO CATALÀ.
Els recordem que no hi ha cap raó per fer un passaport a un animal que no hagi de sortir del país, i que per tant per identificar es farà sempre una cartilla i no un passaport, llevat que el propietari sol·liciti que se li faci el passaport.